Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsnyheter

"En app och teledermatologi kan rädda liv" "En app och teledermatologi kan rädda liv"

I MEDIA: Antalet fall av hudcancer i Sverige fortsätter att "En app och teledermatologi kan rädda liv"öka och köerna för att få träffa en specialistläkare är långa. Forskaren Alexander Börve har tagit fram en lösning i form av visuell teledermatologi och en app, men regionen vill inte använda den.

John Paoli, forskare docent och överläkare på Sahlgrenskas hudklinik, var med i uppstarten av projektet 2012 och har länge varit kritisk till att vården fortfarande inte kan skicka bilder på hudförändringar direkt till hudkliniken för snabbare diagnos. Att man nu går tillbaka till ett system med pappersremisser beskriver han som en "administrativ mardröm". Läs de båda artiklarna i GP
Några vetenskapliga publikationer inom ämnet:


Ökad överlevnad vid malign melanom tack vare nytt läkemedel

NYHETER: Nytt läkemedel och appar bidrar till snabbare upptäckt av hudcancer och ökad överlevnad vid malignt melanom. Läs hela artikel i SvD i lördags.

- När det gäller malignt melanom vet vi att en snabb behandling är viktig. Numera finns appar som vårdcentralen kan använda för att snabbt remittera patienter till operation, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Det nya läkemedlet, en så kallad PD1-hämmare, gör att immunceller lättare angriper tumören. – Tidigare har vi inte haft någon behandling att erbjuda för de som hade spritt melanom. De var chanslösa. Det här nya läkemedlet har inneburit en revolution, säger Olle Larkö.

 

 


 John Paoli - ny chef vid avdelningen för dermatologi och venereologi

John Paoli är docent och överläkare i dermatologi och venereologi samt ansvarig för hudcancerverksamheten på Hudkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vad har du för visioner inför ditt uppdrag som avdelningschef?

- Just nu är vi mitt i ett mycket spännande generationsskifte inom avdelningen med många duktiga och hungriga doktorander samt tre relativt nyblivna docenter som alla är sugna på att vidareutveckla vår forskningsverksamhet.

Som avdelningschef vill jag hjälpa vår grupp att förstärka våra tre huvudsakliga forskningsinriktningar inom hudcancer, inflammation och venereologi samt utöka våra samarbeten med nationella samt internationella forskare inom medicin, kemi och fysik. Mitt mål är att bygga vidare på vår tradition av innovativ translationell forskning vilket är nyckeln till banbrytande klinisk forskning. Inom utbildningen vill jag fortsätta att utöka antalet studenter som utför sina examensarbeten hos oss samt stödja våra lärares pedagogiska utveckling för att tackla det ökande antalet studenter vi nu får. Visionen är att studenterna i framtiden skall få en ännu mer högkvalitativ teoretisk och praktisk utbildning inom dermatologi och venereologi. Kontaktuppgifter till John Paoli


Kraftig ökning av aggressiv hudcancer – ny teknik kan rädda liv


FORSKNING:Alltfler drabbas av hudcancer. De senaste åren har det skett en dramatisk ökning, inte bara av de vanligaste hudcancerformerna, utan även av den mer ovanliga och aggressiva formen Merkelcellskarcinom. Med hjälp av en app och mobil teledermatoskopi skulle väntetider kunna kortas, resurser sparas och fler liv räddas." Om detta berättar John Paoli i en artikl i LIFeTime.se


Ann-Marie Wennberg ny sjukhuschef på SU

NYTT JOBB:Ann-Marie Wennberg har blivit utsedd till ny sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Hon verkar idag både som avdelningschef på avdelningen för dermatologi och venerelogi här på institutionen och som områdeschef på sjukhuset, och ingår sen tidigare i sjukhusledningen.

– Det är roligt att ha fått detta förtroende. Jag ser fram emot att få leda en verksamhet som har sådan samlad kraft och kompetens som Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Jag är angelägen att alla medarbetare ska känna tillförsikt om möjligheterna att lösa sina uppgifter samtidigt som vi har en ekonomi i balans, säger Ann-Marie Wennberg.
Läs mer om Ann-Marie i vårt personporträtt, Dagens Medicin samt på SU


Kraftig ökning av ovanlig och aggressiv hudcancerform

FORSKNING:Antalet svenska fall av den livshotande hudcancerformen Merkelcellskarcinom MCC har fördubblats på 20 år. Det visar en ny studie som John Paoli, hudläkare och docent vid avd för dermatologi och venerologi, Inst Kliniska vetenskaper, gjort tillsammans med hudläkaren och doktoranden Oscar Zaar, vid Sahlgrenska akademin.

– Mer än hälften av alla MCC var belägna i huvud- och halsregionen vilket talar för att solens UV-strålning är av stor betydelse vid denna diagnos, precis som det är för vanligare former av hudcancer, säger Oscar Zaar.

MCC börjar ofta med en plötslig tillväxt av en röd, rosa eller rödviolett samt relativt hård upphöjning på eller under huden. Tumören växer snabbt till en knuta.

Läs hela artikel på AkademiLiv

Bilder: vänster John Paoli och höger Oscar Zaar 

 

Avdelningens disputationer

Avklarade disputationer

Sam Polesie - Methotrexate and Risk of Cutaneous Melanoma
Tid: 2019-12-05 kl 09:00-11:30
Plats: Hudklinikens föreläsningssal, Gröna stråket 16, Sahlgrenska  Universitetssjukhus /Sahlgrenska, Göteborg
Huvudhandledare: Amra Osmancevic
Bihandledare: John Paoli
Opponent: Åke Svensson, Lunds universitet, Lund
Betygsnämnd: Eva Angenete, Alexander Egeberg och Lars Ny

Länk till avhandlingen finnas här och kort sammanfattning kommer finns på Sam's profilsida


Oscar Zaar - Epidemiology, diagnostics and treatment of non-melanoma skin cancers
Datum: 2018-03-22 9:00
Opponent:Professor Gregor Jemec, Sjællands Universitetshospital, Roskilde, Danmark
Betygsnämnd: info kommer
Huvudhandledare: John Paoli
Bihandledare: Ann-Marie Wennberg Larkö

Länk till kort sammanfattning av avhandlingen
Länk till avhandlingen


Johan Dahlén Gyllencreutz Benefits and risks with digital dermoscopy and teledermoscopy

Datum: 2017-12-08
Opponent: Professor Rainer Hofmann-Wellenhof Medical University of Graz, Österrike
Betygsnämnd: Henrik Bergquist, Kristina Groth och Max Levin
Huvudhandledare: John Paoli
Bihandledare: Helena Gonzalez, Karin Terstappen

Länk till en artikel om hans avhandling (Institutionen för kliniska vetenskaper)
Länk till avhandlingen


 

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2020-01-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?