"Dolt" doftämne kan orsaka kontaktallergi

Nyhet: 2015-05-27

Doftämnet linalylacetat, som utvinns från lavendel, finns inte med på kosmetikaförordningens lista över allergiframkallande ämnen. Ämnet behöver därmed inte redovisas på produkter som säljs inom EU. Nu visar studier vid Göteborgs universitet att linalylacetat kan orsaka allergiskt eksem.

Enligt den så kallade kosmetikaförordningen måste kosmetiska produkter (till exempel smink, hudkräm, schampoo, deodorant, tandkräm) idag ha en innehållsdeklaration, så att konsumenter ska kunna undvika de ämnen man inte tål.

Doftämnet linalylacetat är ett undantag: ämnet finns inte upptaget i kosmetikaförordningen och behöver heller inte redovisas i innehållsförteckningar.

Reagerar med syret

Linalylacetat är i sig svagt allergiframkallande. Men studier vid Sahlgrenska akademin visar nu att ämnet kan reagera med syret i luften och bilda starkt allergiframkallande hydroperoxider. Linalylacetat kan därmed vara en vanlig orsak till kontaktallergier.

Testades för kontaktallergi

I studien testade forskarna 1 717 personer som var under utredning för eksem kopplat till kontaktallergi. Ungefär 2 procent av dem visade allergiska reaktioner mot linalylacetat.

– Det kan låta som en liten andel. Men det betyder att det är ungefär lika vanligt att vara kontaktallergisk mot linalylacetat som mot de andra doftämnen som listas i kosmetikaförordningen, säger Lina Hagvall, forskare vid Göteborgs universitet.

Upptäcks inte

Personerna som reagerade mot oxiderad linalylacetat testades även mot andra doftämnen som ingår i dagens rutintester. Hela 57 procent visade då ingen allergisk reaktion.

– Försöken visar att det behövs en bred testpanel för att fånga kontaktallergier mot doftämnen. Majoriteten av de som har kontaktallergi mot oxiderad linalylacetat upptäcks alltså inte med dagens allergitester, säger Lina Hagvall:

– Eftersom ämnet heller inte deklareras på kosmetiska produkter har de som är allergiska svårt att undvika ämnet, vilket i värsta fall kan leda till att eksemen förvärras och blir kroniska.

Inkluderas i diagnostiken

Resultaten i studien bör enligt Göteborgsforskarna leda till att oxiderad linalylacetat inkluderas bland de doftämnen som används för diagnostisering av kontaktallergi. Ämnet bör dessutom redovisas i kosmetiska produkters innehållsförteckning, anser forskarna.

Artikeln Air-oxidized linalyl acetate - An emerging fragrance allergen? publiceras i den vetenskapliga tidskriften Contact Dermatitis.

Länk till artikel

Bildtext till bifogat foto: Lapptest där ryggen exponeras för ämnen som kan ge kontaktallergi.

FAKTA KONTAKTALLERGI
Kontaktallergi innebär att kroppen utvecklar ett immunologiskt minne mot kemikalier i omgivningen. Kontaktallergi visar sig vanligtvis genom att huden utvecklar eksem i det område där kontakten skett med det främmande ämnet. I detalj uppstår den allergiska reaktionen när ämnet binder till hudens proteiner och aktiverar immunförsvaret. Långvarig kontakt kan leda till kroniska, svårbehandlade eksem.

De vanligaste orsakerna till kontaktallergi är exponering för doftämnen, metaller och konserveringsmedel. I kosmetikaförordningens märkningskrav för kosmetiska produkter ingår 26 doftämnen och 2 naturliga doftämnesblandningar.

Kontakt:
Lina Hagvall, fil. dr., forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
lina.hagvall@gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2014-09-29